Какво е новото в SketchUp 2018

Публикувано от на ное. 14, 2017 в Софтуер | Няма коментари

SketchUP 2018

С всяка година SketchUp става по-практичен и ни дава повече възможности да изграждаме и представяме проектите си по отличен начин. С края на годината настъпва момента за дебюта на новата версия на SketchUp – 2018. За да можем лесно и гладко да започнем работа с новото издание ще разгледаме какви са очакваните допълнения и промени и как те ще се отразят на работата ни.

Създаване на КСС в SketchUP 2018

Организация и изготвяне на документация

За нас като проектанти е важно да можем бързо да скицираме идеите си и да ги развием в подробни проекти, но също толкова важно е да можем да използваме създадените модели за изготвяне на нужната проектна документация. SketchUp 2018 се насочва именно в тази посока като добавя няколко нови опции за извличане на данни от проекта и тяхното организиране.

Създаване на КСС в SketchUP 2018

Нови атрибути на обекти

Към сегашния начин за прибавяне на атрибути, се добавят няколко нови възможности, които ще бъдат налични за всички обекти. Те са: цена, размер, URL, собственик и статус и ще са достъпни от Entity Info в Default Tray. Това ще намали необходимостта от създаване на голям брой custom attributes и ще ни улесни значителното в изготвянето на таблици и количествени сметки. Липсва обаче опция за промяна на атрибутите по подразбиране, тъй като едва ли ще ги ползваме в този вид навсякъде.

Подобрение в количествените сметки

Другото нововъведение е в репортите, които получават своето нужно развитие. Досега нямаше начин за сумиране на повтарящите се елементи в модела. Налагаше се да правим това във външни програми, като Excel например. Това отнемаше излишно от време ни и можеше да доведе до грешки. За наше облекчение, вече ще може автоматично да се събират данни за компонентите в модела спрямо различни атрибути – име, материал, размер и т.н.

Импортиране и експортиране на IFC файлове в SketchUP 2018

По-добри IFC файлове

IFC форматът на файловете се налага все повече и повече като стандарт за комуникация между различни програми за проектиране. Тази тенденция също е била отразена, като експортирането в IFC ще запазва всички атрибути на обектите и техните показатели.

Разрезите в SketchUp 2018

Добрите разрези са абсолютна необходимост в работата на всеки проектант. Макар и да се създават лесно в SketchUp, те нямат всички необходими свойства, присъстващи в други програми. С новата версия ще се въведат някои положителни промени.

Наименуване на разрези в SketchUp 2018

Наименувание и организация

Вече ще можем да именуваме разрезите си. Това не изглежда като голяма работа, но е първата стъпка към доброто структуриране и лесното редактиране. Променя се и начина, по който ще ги създаваме – той ще включва изцяло нов прозорец с основна информация (име и символ). Разрезите ще бъдат отделни обекти, достъпни от Outliner и ще имаме възможност да ги организираме в слоеве (от Entity Info) и да контролираме видимостта им (от Styles).

Разрези със запълване в SketchUp 2018

Разрезите вече ще са плътни

Известен недостатък на разрезите в досегашните версии на SketchUp e, че те ca кухи. Ако искаме да избегнем това можем да използваме различни плъгини (повечето от които са платени) или определени техники. В новата версия на програмата това няма да ни се налага. В Styles ще е вградена опция за запълване на разрезите с възможност за избор на цвят. Създадените по този начин повърхности на разрезите обаче ще са само визуални, а не реални обекти и  няма да подлежат на редакция и трансформация. Също щеше да е добре да можем да изибраме и щриховки за различните срязани обекти, но и занапред ще трябва да разчитеме на плъгини като Skalp за това. Все пак промяната е добре дошла.

По-бързи разрези в SketchUp 2018

По-бърза работа

Една разлика, която може да не забележим първоначално е в начина, по който се генерират и визуализират разрезите. До сега SketchUp просто скриваше част от модела, но все пак извършваше изчисления с него, което не е особено практично. За да се оптимизира работата на компютъра, това ще остане в миналото: програмата вече ще оперира само с видимата част на обекта. Тоест, колкото повече сме ,,отрязали“, толкова по-лесно ще работи машината ни.

Други промени в SketchUp2018

Някои други по-малки подобрения включват оптимизиране на Outliner и начина по-който подрежда обектите в модела (азбучен и числен), възможност за изчертаване на правоъгълник спрямо център, по-добра комуникация между SketchUp и LayOut, anti-aliasing опция за работещите с Mac и нов алгоритъм, по който програмата изобразява линиите.

Не на последно място, ще се вгради възможност за вкарване и изкарване на STL файлове. Логична промяна, след като плъгинът, с който ставаше това до сега е най-сваляния в Extension Warehouse.

LayOut за SketchUp2018

В повечето случаи след като създадем своя модел е необходимо да изготвим нужните чертежи за проекта. Това най-лесно и удобно се случва в LayOut за SketchUp. В новата версия на софтуера той получава някои важни подобрения и по-голямо сходство с основната програма.

Чертане в LayOut

Полезно нововъведение е възможността за направа на мащабни чертежи вътре в LayOut. За тяхното създаване и управление се добавя нов панел с настройки. Можем да изберем мащаба на някой вюпорт и да го използваме като подложка, чертаейки върху него, или да направим самостоятелено изображение – примерно детайл, без да е нужно да го извличаме от 3D модела. Създадените по този начин чертежи ще могат да се редактират и мащабират автоматично по всяко време.

Възможност за мащабиране на чертежи в SketchUp LayOut 2018

Групиране и редактиране

За улесняване на този процес ще може да се създават групи и после да се променят, както става и в SketchUp. Ще има и начин за скриване на останалата част от чертежа, докато чертаем в определена група и за заключване на отделни такива.

Подобрени инструменти за чертане в SketchUp LayOut 2018

По-добри чертожни инструменти

Инструментите за чертане в LayOut също се променят и ще имат идентични възможности като тези в SketchUp. Добре е, че и те се развиват, защото сегашните определено се нуждаеха от ъпгрейд. Подобрява се и прихващането на точки, линии и криви и начините за местенето им. Дъги ще може да се чертаят спрямо тангенти и да се създават Fillet и Chamfer с 2-point Arc Tool.

Импортиране на DWG файлове в SketchUp LayOut 2018

Комуникация в DWG формат

В хода на работата ни често се налага да използваме DWG файлове. Значително подобрение има и в тази насока – вече ще можем да вкарваме и изкарваме (по-добри) чертежи в този формат в LayOut. Цялата информация от оригиналния файл ще е налична и след като я прехвърлим: антетки и таблици, блокове, текст, коти, стилове на линии, мащаб (ще можем да го променяме след импортиране) и вюпортове. Структурата на слоевете също ще се пренася, но под формата на групи, така че да не губим от организацията на чертежа. Всичко това ще става през нов прозорец, в който ще има и избор за вкарване на обекти от Model Space или Paper Space на AutoCAD, в зависимост каква част от проекта ни е необходима.

Коти и означения

Котите вече ще имат възможност за същата прецизност като тези в SketchUp – 6 единици след десетичната запетая. В случаите, когато искаме за създадем разрез от 2 отделни вюпорта, ще можем да направим и общи размерни линии.

Новите атрибути, които ще станат част от SketchUp, ще се прехвърлят и в LayOut, като за всеки вид ще може да се създават съответните етикети. Подобрение ще има и в надписите, които ще функционират много по-добре с други азбуки различни от Латиницата. Една важна промяна за тези от нас, които ползват Кирилица например.

Някои предложения от нас

Освен SketchUp 2018, идването на есента ни донася и няколко интересни промоционални пакета, които можем да Ви предложим: 4 SketchUp лиценза на цената на 3 и SketchUp + V-Ray за SketchUp. Може да изберете най-подходящия за следващия си успешен проект!

Ако пък искате да придобиете нови или да разширите познанията си по компютърно проектиране и визуализация, може да разгледате курсовете, които предлагаме в момента. Всеки един от тях е създаден, така че най-добре да отговори на нуждите на различни групи професионалисти. Намерете този, който ще бъде най-полезен за Вас!

Остави коментар